|
A sajtok előkészítése felhasználásra
2014.11.25. 00:53
A sajtokat már 2-3 órával a felszolgálás előtt ki kell venni a hűtőszekrényből.
A desszertnek szánt sajtok szobahőmérsékleten adják vissza igazi aromájukat. A sajttálban 4-5 féle sajtot kínáljunk, hogy a fogyasztó vendég ízlésének megfelelően válogathasson. A felkínált sajtok között legyen kemény, félkemény és lágy sajt is. (Így pl. ementáli, edámi, rokfort, camambert stb.)
A feltálalt sajtokat díszíthetjük szőlővel, mogyoróval, dióval, de illik a sajtokhoz az aszalt szilva, a kajszi stb. is. A sajtok mellé kifejezett ízű gyümölcsöt (pl. illatos körtét) ne tegyünk, mert gyengíti a sajtok kellemes aromáját.
A vendéglátásban ajánlatos a francia szokás meghonosítása, amikor mindenki maga vágja le sajtszeletét és kedve szerint bort kortyolgat vagy gyümölcsöt, esetleg kenyeret eszik mellé. Ha szeletekre vágjuk a sajtot, akkor azok kis 2-3 cm-es szeletek legyenek, amelyeket különböző zöldségfélékkel is díszíthetünk (retek, uborka, tojás stb.).
| |