|
A sajt konyhai tárolása
2014.11.25. 00:52
Sajtból, mindig csak annyit szerezzünk be, amennyit néhány nap alatt elfogyasztunk.
Ettől függetlenül ismerni kell a sajtok eltarthatóságát. A háztartásban a kemény és félkemény sajtokat 7-10 napig, a lágy sajtokat pedig csak 2-3 napig tároljuk. Ha felvágunk sajtokat számoljunk azzal, hogy minőségük csökken, a vágási felületük beszárad, esetleg penész is megjelenik.
A sajtok vágási felületét fedjük le alumínium fóliával, hogy ezáltal csökkentsük annak beszáradását és így a levegőtől elzárva csökken a penészesedés veszélye is.
A hűtőszekrényben tárolt felvágott sajtok felületén a beáramló levegő nedvességének lecsapódása következtében penészfoltok jelennek meg. Ezeket a részeket le kell vágni és a penészmentes rész még fogyasztható.
A sajtokat óvjuk az idegen szagokat átadó anyagoktól. Legcélszerűbb a sajtot, sajttartó edényben tárolni a hűtőszekrényben. A sajtok tárolására legalkalmasabb az 5-8°C hőmérséklet, ami a hűtőszekrény zöldség-gyümölcs rekeszében van.
| |